De Woorden van de Week – week 15

Welke nieuwe Nederlandse en Vlaamse woorden vielen Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, vorige week op in de media? In week 15 van 2019 werden de volgende woorden door Ton den Boon geselecteerd als Woord van de Dag:

 

1. tops– 08/04/2019

Definitie:

tops (bijvoeglijk naamwoord) als van, behorend bij, kenmerkend voor een top(conferentie): topse taal

 

2. bomenaflaat – 10/04/2019

Definitie:

bomenaflaat (de, bomenaflaten) financiële bijdrage aan de aanplant van bomen om de kli­maat­ef­fec­ten van broei­kas­gas­sen te compenseren,.m.n. ter bestrijding van iemands schuldgevoelens over zijn medeverantwoordelijkheid voor de klimaatverandering 

 

3. patiëntgeheim – 11/04/2019

Definitie:

patiëntgeheim (het, -en) wettelijk verankerde geheimhoudingsplicht voor medische gegevens van patiënten

 

4. halloweenbrexit – 12/04/2019

Definitie:

halloweenbrexit (de, g.mv.) brexit die uiterlijk plaatsvindt op 31 oktober 2019, de dag waarop Halloween valt, met de bijgedachte dat de brexit eng is en het proces dat daartoe leidt volgens een angstaanjagend scenario verloopt, vertaling van Engels Halloween Brexit

 

Het Woord van de Dag is elke werkdag te lezen op het Van Dale Taalpodium en in Van Dale Online.

Het Woord van de Dag wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. De volledige artikelen zijn te lezen op de website van Taalbank.nl.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.