De Woorden van de Week – week 14

Welke nieuwe Nederlandse en Vlaamse woorden vielen Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, vorige week op in de media? In de week 14 van 2020 werden de volgende woorden door Ton den Boon geselecteerd als Woord van de Dag:

1. infodemie - 30/03/2020

Definitie

infodemie (de) zich snel verspreidende hoeveelheid informatie over een problematiek die de precieze aard en omvang daarvan en de eventuele oplossing ervan aan het zicht onttrekt, synoniem informatie-epidemie; vertaling van Engels infodemic, een porte-manteauwoord van information en epidemic

2. opiniedemie - 01/04/2020

Definitie

opiniedemie (de) stortvloed aan (al dan niet op feiten gebaseerde) meningen over allerlei verschillende onderwerpen die zich als een virus verspreiden via de sociale media

 

Veel meer actuele woorden vind je in het Coronawoordenboek dat Ton den Boon hier bijhoudt.


Het Woord van de Dag is elke werkdag te lezen op het Van Dale Taalpodium en in Van Dale Online.

Het Woord van de Dag wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. De volledige artikelen zijn te lezen op de website van Taalbank.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Zeven dagen, zeven regels. Meld je aan voor de Van Dale Taalregelchallenge 'Maar zo heb ik het geleerd!' en ontvang zeven dagen lang elke ochtend een kleine taaltest. In de bijbehorende video legt taalkundige Wouter van Wingerden in één minuut een bekende taalkwestie uit. Vervolgens krijg je drie meerkeuzevragen. Zo wordt jouw Nederlands elke dag beter!