De reizigers wordt verzocht over te stappen.

De reizigers wordt verzocht over te stappen. Wordt? Waarom niet 'worden'? Omdat 'de reizigers'  niet het onderwerp is.

Vroeger kon je in een trein van de NS nog weleens horen: 'Reizigers voor Amsterdam worden verzocht hier over te stappen.' Maar sindsdien heeft de NS zijn leven gebeterd en hoor je alleen nog het correcte 'wordt verzocht'.

Maar waarom moet je hier eigenlijk het enkelvoud gebruiken? Om dat te kunnen begrijpen, moet je de zin ontleden. Eerst zoek je de persoonsvorm van de zin – dat is het werkwoord dat in het enkelvoud of in het meervoud kan staan. In bovenstaande zin is 'worden/wordt' de persoonsvorm. Óf die in het enkelvoud of het meervoud moet staan, hangt af van het onderwerp van de zin. Als dat een enkelvoud is, krijg je ook een enkelvoudige persoonsvorm, en omgekeerd.

Het verraderlijke is nu dat 'reizigers voor Amsterdam' niet het onderwerp van de zin is, maar het meewerkend voorwerp (je kunt immers ook zeggen: 'aan de reizigers voor Amsterdam wordt verzocht'). Het echte onderwerp van de zin is 'hier over te stappen'. Dat is een enkelvoud en dus krijg je ook een enkelvoudige persoonsvorm: Reizigers voor Amsterdam wordt verzocht hier over te stappen.

Vorig artikel
Volgend artikel