Wat is juist: 'dat is niet ondenkbeeldig' of 'dat is niet denkbeeldig'?

Vraag:

 

Wat is juist: Dat is niet ondenkbeeldig of Dat is niet denkbeeldig?  

 

Antwoord:


Juist is: Dat is niet denkbeeldig 

 

Uitleg:


Ontkenningen zijn gevaarlijk, vooral als je er te veel van gebruikt. Want een zin met veel ontkenningen erin is lastig te lezen. Net als in de wiskunde is min min samen plus en als je daar dan weer een min voor zet ...

 

 

In de Volkskrant van 30 maart 2017 stond de volgende zin: ‘Die kans is volgens eurogezinde Britten niet ondenkbeeldig.’ Wat staat hier nu eigenlijk? Als iets denkbeeldig is, berust het op fantasie en zal het dus niet gebeuren. Is het ondenkbeeldig, dan is het tegengestelde juist het geval: de kans is groot dat het gebeurt. Wanneer we dat dan weer gaan ontkennen, dalen de kansen weer tot het nulpunt. Als iets niet ondenkbeeldig is, zal het niet gebeuren.

 

Dat is niet wat de journalist bedoelde. Hij wilde juist zeggen dat de kans groot is dat het bedoelde gebeurt. Maar door een drievoudige ontkenning (denkbeeldig, on, niet) te gebruiken, beweert hij precies het tegenovergestelde. Hou dus maat bij het gebruik van ontkenningen, want het is niet ondenkbaar dat het anders niet goed afloopt.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen