Het verlossende woord

Het is een jaarlijks ritueel geworden. ’s Morgens vroeg, in het pikkedonker, op een van de kortste dagen van het jaar, mijn huis nog koud en mijn hoofd nog wollig van de slaap, zet ik de tv aan. Het journaal begint. De headlines worden voorgelezen, het eerste onderwerp behandeld en dan: bingo! Van Dale Uitgevers heeft het Woord van het Jaar bekendgemaakt. We zijn er weer. Het blijft raar om de nieuwslezer over ons te horen praten. Snel schakel ik over naar de VRT om te kijken hoe ze het daar aanpakken.

Elk jaar weer staan mijn collega’s Marjolien en Glenn om half vijf ’s ochtends op om het zorgvuldig opgestelde persbericht te versturen en de uitslag live te zetten. De telefoon staat vanaf dan roodgloeiend en interviews met onze hoofdredacteuren worden zorgvuldig ingepland, om zoveel mogelijk mensen te woord te kunnen staan.

Deze week zijn de kandidaten voor 2019 bekendgemaakt. En ook dit jaar zijn ze weer zo tekenend voor wat ons met z’n allen bezighoudt. Onze hoofdredacteuren in Nederland en Vlaanderen doen - met de inzendingen van onze fans als glazen bol - messcherpe voorspellingen over wat er leeft. En dat doen ze preciezer dan menig trendwatcher. In 2019 hoef je trouwens geen trendwatcher te zijn om te weten welke onderwerpen ons het meest bezighouden.

Onze verkiezingen lopen gelijk op met de klimaattop in Madrid, en ook een groot deel van de woorden gaan over de opwarming van de aarde. Van bezorgschaamte via planepoolen tot klimaatdrammer en nog veel meer. Ook de groter wordende groep ouderen houdt ons bezig. Want kunnen we het wiebelpensioen van de boomer en de jagger nog wel betalen?

Wil je weten welke onderwerpen er nog meer leven?
Kijk dan op woordvanhetjaar.vandale.nl  of woordvanhetjaar.vandale.be en stem op jouw favoriet. En dan zit ik aanstaande dinsdag weer in alle vroegte klaar voor de tv om op het journaal ons Woord van het Jaar 2019 te zien schitteren.

 

Jaap Parqui, taaluitgever bij Van Dale Uitgevers

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

10 december 2019
06 april 2021

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.