Beenhouwerijen in de Tour

De Tour de France vormt voor veel mensen dé uitdrukking van het zomergevoel. En ook van de lente trouwens, want dan begint het koersen al, vooral op het Vlaamse platteland.

Van die liefde voor de Vlaamse koers getuigt het liedje 'Allez Maurice' uit 1988 van Frank Dingenen (terug te vinden op YouTube). Het gaat over een bijzonder onfortuinlijke renner. Nu eens vliegt er een duif in zijn derailleur, dan weer ligt hij op kop maar is men vergeten de streep te trekken. De uitsmijter van elk couplet luidt: 'Maar ik ben toch in beeld geweest, hè?'

Heel wat wielertermen passeren in dit liedje de revue, zoals 'wreed afzien', 'iemand een patat geven', 'een kwak krijgen' en 'geflikt worden'. Uiteraard allemaal terug te vinden in de nieuwste Dikke Van Dale, die verrijkt is met veel wielertaal.

Nederlandse Tourtaalliefhebbers doen er trouwens goed aan ook eens op de VRT af te stemmen. Het verslaan van wielerrondes komt vooral neer op het vullen van lange periodes waarin niets gebeurt, en dat kunnen de VRT-commentatoren Michel Wuyts en José de Cauwer erg goed. Zodat een gesprek als het volgende zich kan ontvouwen:

MW: We zijn hier al vroeg toegekomen op het dorpspleintje, dat er uitgestorven bij ligt. Er zijn wel vijf beenhouwerijen.

JdC: Maar die zijn alle vijf toe.

MW: Maar dan niet zomaar toe, hè. Die zijn gesloten om te worden overgenomen.

JdC: Michel, die worden nooit meer overgenomen.

Liefhebbers van dergelijke dadaïstische dialogen zitten goed bij de VRT, deze zomer.

 


Vorig artikel
Volgend artikel