Pas op voor de aprilvis

Als het 1 april is, moet je in Vlaanderen oppassen voor de aprilvis. Het is daar – en in enkele andere landen – namelijk een traditie dat kinderen op 1 april ongemerkt een papieren vis op iemands rug hangen. Als die de grap ontdekt, roepen ze: ‘Aprilvis!’ of: ‘1 april!’ Daarnaast houden Vlamingen elkaar net als Nederlanders op andere manieren voor de gek op 1 april. De grappen die ze op die dag uithalen, noemen ze 1 aprilgrappen of aprilvissen dus ook als er geen vis aan te pas komt.

Poisson d’avril
Het woord aprilvis is een vertaling van het Franse poisson d’avril. De aprilvis of poisson d’avril komt voor in België, Frankrijk en Zwitserland, en ook in Italië, maar dan onder de naam pesce d’aprile.

Op 1 april verloor Alva zijn bril
Waar komt de gewoonte om mensen op 1 april in de maling te nemen eigenlijk vandaan? Daarvoor zijn verschillende verklaringen te vinden, die helaas geen van alle hout snijden. Zo hoor je in Nederland wel dat het komt door de watergeuzen die Den Briel op 1 april 1572 innamen, waardoor de Spaanse heerser Alva ‘zijn bril verloor’. Maar dat kan de verklaring niet zijn, want het is een internationaal verschijnsel en bovendien is er in oudere bronnen al sprake van 1 aprilgrappen en aprilvissen. Het is, kortom, niet bekend hoe de gewoonte is ontstaan, maar wel dat je zeker al zo’n vijf eeuwen lang moet oppassen op 1 april.

Meer van zulke verhalen lezen? Bestel dan Gluren bij de buren. De leukste taalverwarringen tussen Vlamingen en Nederlanders. Daarin vind je honderden grappige taalverwarringen tussen Nederlanders en Vlamingen.

Vorig artikel
Volgend artikel