Woord van het Jaar 2014 is bekend!

Van 25 november tot en met 15 december kon u stemmen op de tien genomineerde woorden voor het Woord van het Jaar 2014. Ook kon u stemmen op de publieksnominaties in vijf categorieën. Op internetsites, weblogs, Twitter, Facebook en in radio- en tv-programma’s werd de afgelopen weken vaak en veel gediscussieerd over de genomineerde woorden, en werden er oproepen tot stemmen geplaatst.

In de filmpjes hieronder maken Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, en Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2014 van Nederland en België bekend:

Woord van het Jaar 2014 - Nederland

Met 17,8% van de stemmen is dagobertducktaks winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het
Jaar 2014.

Definitie van dagobertducktaks: speciale belasting geheven over het vermogen van superrijke mensen, superrijkentaks, hyperrijkentaks’.

De top drie van 2014:
1. dagobertducktaks
2. moestuinsocialisme
3. stemfie 

Klik hier om de winnaars van de Nederlandse publieksnominaties te bekijken.

Woord van het Jaar 2014 - België

Met 24% van de stemmen is flitsmarathon winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het Woord van het Jaar 2014.

Definitie van flitsmarathonpolitieactie waarbij de hele dag intensief geflitst wordt’.

De top drie van 2014:
1. flitsmarathon
2. boterhammentaks
3. kamikazecoalitie

Klik hier om de winnaars van de Vlaamse publieksnominaties te bekijken.

Winnaar van het luxe hotelarrangement is geworden ...
Onder de stemmers op de Van Dale Woord van het Jaarverkiezing hebben we een prijs verloot. Mevrouw B. Binnekamp is de winnaar van een luxe hotelarrangement ‘150 jaar Dikke Van Dale’ voor twee personen ter waarde van € 310,-, aangeboden door Fletcher Hotel Dikke Van Dale in Sluis.

Met het ‘150 jaar Dikke Van Dale’-arrangement geniet mevrouw B. Binnekamp van:

• 2 x overnachting
• 2 x uitgebreid ontbijtbuffet
• 1 x luxe 3-gangendiner op de dag van aankomst
• Een stadswandeling door Sluis en toegang tot het Belfort (Johan Hendrik van Dale) Museum
• Het boek Verhalen over taal – 150 jaar Van Dale

Kinderwoord van het jaar
Dit jaar was er ook weer de verkiezing van het Kinderwoord van het Jaar. Dit is een samenwerking van Ketnet met de Jommekeskrant. De winnaar is OMG (Oh My God). Kijk voor meer op de website van Ketnet.


Vorig artikel
Volgend artikel

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.