Van Dale maakt het makkelijker

7 manieren waarop Van Dale het leven makkelijker maakt
Al die regels maken het leven er niet eenvoudiger op. Maar de juiste spelling of uitdrukking opzoeken kost minder moeite dan u denkt. In de ‘digitale Dikke’ op de website van Van Dale gaat het razendsnel. Hieronder vindt u zeven manieren om het leven wat makkelijker te maken. Waar het gaat om spelling en taal, dan.

1. Zoeken op trefwoorden
Stel, u werkt aan een strategisch document en schrijft in uw tekstverwerker het woord ‘helicopterview’. Het woord wordt rood onderkringeld en uw tekstverwerker stelt ‘helikopterview’ voor:

helicopterview

‘Da’s gek’, denkt u, ‘het komt uit het Engels, dan moet het toch met een c?’ U vult het daarom in het zoekveld van het onlinewoordenboek in:

Van Dale Online - helikopterview

U blijkt gelijk te hebben: ‘helikopterview’ geeft geen resultaten en ‘helicopterview' verschijnt bij de suggesties. Als u via Google op helikopterview of helicopterview zoekt, krijgt u minder snel uitsluitsel.

Klikken op de suggestie geeft naast de betekenis ook een overzicht van drie andere artikelen waarin het woord voorkomt: helikopterblik, helikopteren en helikoptervisie. Handig als u een synoniem zoekt.

Van Dale Online helicopterview

 2. Zoeken binnen artikelen
Uw strategie heeft een duidelijk omlijnd, SMART-geformuleerd einddoel. Daar was een mooie zegswijze voor, maar hoe ging die ook al weer? Iets met stip en horizon. Het artikel over stip zoekt u met het trefwoord ‘stip’, zoals hierboven. In het artikel zelf zoekt u op ‘horizon’, waarna het woord gehighlight wordt:

Van Dale Online horizon

Een stip op de horizon zetten, dus.

 3. Voorbeeldige voorbeeldzinnen
Zoeken op uitdrukkingen kan zelfs nog sneller dankzij de handige voorbeeldzinnen. Zoek bijvoorbeeld op ‘stip horizon’. Meteen verschijnen alle voorbeeldzinnen die beide woorden bevatten:

Van Dale Online stip horizon

Een ander voorbeeld. U bent up-to-date, want u weet: ‘out of the box’ bevat geen koppeltekens. Maar is het ‘out of the box-denken’?

Van Dale Online out of box

Nee, ook dat is zonder koppelteken.

 4. Wel/geen hoofdletters
ICT geeft uw strategie handen en voeten. U schrijft het met hoofdletters. Dus ‘B.V.’ en ‘CV’ ook? En is het ‘WiFi’ of ‘Wi-Fi’? Door het woord met of zonder hoofdletters in het zoekscherm in te vullen, krijgt u meteen het antwoord.

Een besloten vennootschap is een bv:

Van Dale Online bv

Naar uw curriculum vitae verwijst u met kleine letters:

Van Dale Online cv

En bij een draadloos datanetwerk schrijf je het zoals je het zegt:

Van Dale Online wifi

 5. Dwarse dubbelgangers
Wordt het u allemaal even teveel? Of is het ‘te veel’? Om deze dubbelgangers uit elkaar te houden, bevat de digitale Van Dale een slimme functie met dezelfde naam. Zoek ‘teveel’ op in het woordenboek, of een ander woord waarover u twijfelt (zoals ‘B.V.’ of ‘CV’), en klik op de dubbelgangersknop:

Van Dale Online teveel

6. Meewerkende woordvormen
U doet het vast dagelijks: managen, updaten, upgraden, e-mailen en sms’en. Maar hoe schrijft u bijvoorbeeld: ik heb gisteren…? Daarvoor heeft de ‘digitale Dikke’ een handige functie: woordvormen. Hiermee ziet u in een oogopslag alle werkwoordsvormen:

Van Dale Online managen

Zo zoekt u razendsnel op dat het is: ik heb gemanaged, geüpdatet, geüpgraded, ge-e-maild, ge-sms’t.

 7. Maar waarom?
Bent u zo iemand voor wie het niet voldoende is om te weten hoe, maar wilt u ook weten waarom? Speciaal daarvoor is er de Van Dale Spellinghulp: met een simpele muisklik alle relevante spellingregels overzichtelijk op een rijtje.

Van Dale Online sms