thuisflat

26-04-2024 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

thuisflat

Trouw schrijft vandaag over corporatieflats van ‘Lang Leven Thuisflats, waar Amsterdammers op leeftijd ‘geclusterd’ wonen, zodat hen efficiënt zorg verleend kan worden en er ruimte is voor ontmoeting en activiteiten.’ Iets verderop in het artikel staat: De thuisflats gaan ook … Vervolgd

Het bericht thuisflat verscheen eerst op Taalbank.

Trouw schrijft vandaag over corporatieflats van ‘Lang Leven Thuisflats, waar Amsterdammers op leeftijd ‘geclusterd’ wonen, zodat hen efficiënt zorg verleend kan worden en er ruimte is voor ontmoeting en activiteiten.’ Iets verderop in het artikel staat:

De thuisflats gaan ook zorg leveren aan nog te bouwen, aanpalende seniorenwoningen.

Het woord thuisflat figureerde al een tijdje in de collocatie ‘Lang Leven Thuisflats’, maar lijkt nu een soortnaam te worden voor een flat in een gebouw waar mensen zorg verleend kan worden.

Definitie

thuisflat (de, -s) appartement voor mensen met een zorgbehoefte in een complex waar voorzieningen zijn voor zorgbehoevenden

Het bericht thuisflat verscheen eerst op Taalbank.


wisselomgooier

22-04-2024 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

wisselomgooier

In NRC schrijft Folkert Jensma vandaag over de relatie tussen rechters en overheid bij het tot stand komen van wet- en regelgeving. Op een gegeven moment schrijft hij over de zaak-Milieudefensie versus Shell, waarin de rechter geacht wordt een uitspraak … Vervolgd

Het bericht wisselomgooier verscheen eerst op Taalbank.

In NRC schrijft Folkert Jensma vandaag over de relatie tussen rechters en overheid bij het tot stand komen van wet- en regelgeving. Op een gegeven moment schrijft hij over de zaak-Milieudefensie versus Shell, waarin de rechter geacht wordt een uitspraak te doen voor een kwestie die de democratie eigenlijk zou moeten regelen:

Rechters zijn overigens niet heel dol op dit type zaken omdat ze precies aanvoelen waar ze voor worden gebruikt. Als wisselomgooier in hachelijke kwesties, als megafoon in het publieke debat – in modern Nederlands – om het ‘narratief’ te veranderen.

Wisselomgooier is een nieuw, maar ook een raar woord. Wisselwachters werden geacht de wissels (van het spoor) over te halen. Dat beeld – dus ook de uitdrukking de wissel overhalen – zou je figuurlijk kunnen gebruiken voor een ontwikkeling in een andere richting sturen. Op die manier zou de wissel overhalen dus synoniem zijn met het roer omgooien. De afleiding van de wissel overhalen zou wisseloverhaler zijn, maar Jensma maakte er wisselomgooier van. Het tweede deel van dat woord is de omgooier die we kennen van het woord roeromgooier, dat afgeleid is van de werkwoordelijke verbinding het roer omgooien.

Wisselomgooier hinkt dan ook op twee gedachten. De kans dat het woord beklijft, is mede daardoor klein.

Definitie

wisselomgooier (de, -s) iemand die een richtingsverandering in een ontwikkeling teweegbrengt

 

Het bericht wisselomgooier verscheen eerst op Taalbank.