Veelgestelde vragen

Kan ik zelf een Woord van de Dag voordragen? 
Waarom word ik bij het opvragen van de betekenis van een Woord van de Dag doorgestuurd naar Taalbank.nl? 
Komt een Woord van de Dag altijd in de Dikke Van Dale?
Wanneer start de Woord van het Jaar verkiezing?

 

Kan ik zelf een Woord van de Dag voordragen?
Ja, als je in een nieuwsmedium een woord aantreft waarvan je vermoedt dat het nieuw is, kun je dat melden met het reactieformulier voor de Van Dale-redactie. Ingezonden materiaal wordt eigendom van Van Dale, te gebruiken voor o.a. mediadoeleinden die verband houden met Woord van de Dag, Woord van de Maand en/of Woord van het Jaar.

Waarom word ik bij het opvragen van de betekenis van de Woord van de Dag doorgestuurd naar Taalbank.nl?
Het Woord van de Dag wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. Taalbank zorgt ervoor dat de betekenis van het Woord van de Dag op Taalbank.nl altijd up-to-date is. 

Komt een Woord van de Dag altijd in de Dikke Van Dale?
Nee, het Woord van de Dag is niets meer of minder dan een (nieuw) woord uit de actualiteit of een bestaand woord met een nieuwe betekenis. Pas als zo’n woord gedurende een paar jaar door grote groepen mensen wordt gebruikt en daarmee courant geworden is, wordt het beschreven in de Dikke Van Dale. Veel Woorden van de Dag verdwijnen echter na korte tijd weer in de vergetelheid. 

Wanneer start de Woord van het Jaarverkiezing?
De verkiezing Woord van het Jaar zal in het vierde kwartaal van dit jaar van start gaan. Een exacte datum zal later dit jaar bekend worden gemaakt.