Veelgestelde vragen

Hoe kan ik stemmen?
Kan ik zelf een Woord van de Maand voordragen?
Kan ik zelf een Woord van de Dag voordragen? 
Waarom word ik bij het opvragen van de betekenis van een Woord van de Dag of Woord van de Maand doorgestuurd naar Taalbank.nl? 
Komt een Woord van de Dag altijd in de Dikke Van Dale?
Wanneer start de Woord van het Jaar verkiezing?

Hoe kan ik stemmen?
Stemmen op uw favoriete woord gaat in tegenstelling tot eerdere edities nu via onze website. Stemmen doet u nu zo:
1. Ga naar www.vandale.nl of www.vandale.be.
2. Aan de rechterkant van het scherm vindt u de poll ‘Woord van de Maand’.
3. Klik op het keuzerondje dat bij uw favoriete woord staat.
4. Klik op de knop ‘stem’ om uw keuze te bevestigen. 

Ik heb geen Facebook account, maar wil wel stemmen op het Woord van de maand. Kan ik ook op een andere manier mijn stem uitbrengen? 
Op dit moment is het alleen mogelijk om te stemmen als je een Facebook account hebt. Het aanmaken van een Facebook-account is gratis.

Kan ik zelf een Woord van de Maand voordragen?
Nee, het is niet mogelijk om een Woord van de Maand voor te dragen. De redactie selecteert iedere eerste week van de maand 10 Woorden van de Dag die in de voorgaande maand voorbij zijn gekomen. Het is wel mogelijk om een Woord van de Dag voor te dragen. Klik hier voor meer informatie.  

Kan ik zelf een Woord van de Dag voordragen?
Ja, als je in een nieuwsmedium een woord aantreft waarvan je vermoedt dat het nieuw is, kun je dat melden met het reactieformulier voor de Van Dale-redactie. Ingezonden materiaal wordt eigendom van Van Dale, te gebruiken voor o.a. mediadoeleinden die verband houden met Woord van de Dag, Woord van de Maand en/of Woord van het Jaar.

Waarom word ik bij het opvragen van de betekenis van de Woord van de Dag of Woord van de Maand doorgestuurd naar Taalbank.nl?
Het Woord van de Dag en Woord van de Maand worden mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. Taalbank zorgt ervoor dat de betekenis van het Woord van de Dag en Woord van de Maand op Taalbank.nl altijd up-to-date is. 

Komt een Woord van de Dag altijd in de Dikke Van Dale?
Nee, het Woord van de Dag is niets meer of minder dan een (nieuw) woord uit de actualiteit of een bestaand woord met een nieuwe betekenis. Pas als zo’n woord gedurende een paar jaar door grote groepen mensen wordt gebruikt en daarmee courant geworden is, wordt het beschreven in de Dikke Van Dale. Veel Woorden van de Dag verdwijnen echter na korte tijd weer in de vergetelheid. 

Wanneer start de Woord van het Jaarverkiezing?
De verkiezing Woord van het Jaar zal in het vierde kwartaal van dit jaar van start gaan. Een exacte datum zal later dit jaar bekend worden gemaakt.