Verdwijnend papier?

Je hoort het al jaren: papier zou op zijn retour zijn. De tekenen zijn er inderdaad: het papierloze kantoor is allang geen utopie meer, papieren post sterft langzaam uit en kranten worden steeds vaker digitaal gelezen.

Heeft papier in het algemeen het al moeilijk, sommige soorten maken het wel heel bont, zo leert een blik in Van Dale. Heel wat papiersoorten raken in de vergetelheid. Wie kent straks het woord 'kastpapier' nog? 'Papier om de planken van kasten mee te bedekken', zegt Van Dale. Inderdaad, dat deden huisvrouwen in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Voor de diehards is het overigens nog wel te krijgen, maar dat is een aflopende zaak. Bordpapier daarentegen is er nog volop, alleen kennen we dat tegenwoordig onder een andere naam: karton. Naar asbestpapier – een onbrandbare, isolerende papiersoort – zal het helemaal vergeefs zoeken zijn sinds asbest in een kwade reuk is komen te staan. Vliegenpapier dan maar? 'Papier dat geïmpregneerd is met een vergif waaraan vliegen sterven, en waar zij op gelokt worden door er suiker op te strooien'. Vraag ernaar bij uw drogist.

Astmapapier is zelfs zo uit de tijd dat het sinds vorig jaar niet meer in de Dikke van Dale staat. Daarvoor nog wel: 'geprepareerd filterpapier dat men in de kamer van een astmalijder verbrandt'. Andere tijden.

Terug naar de onze. Alle papier dan maar weg dus? Nee, sommig papier blijft moedig weerstand bieden. Papieren krantenoplagen zijn nog steeds aanzienlijk. Het papieren boek blijft vooralsnog populairder dan het e-book. En in 2015 is de nieuwe Dikke van Dale, behalve in digitale vorm, ook pontificaal verschenen op ... papier.