bakfietsstad

22-03-2018 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

bakfietsstad

Vandaag bevestigt een kop op de voorpagina van De Volkskrant dat het woord bakfietsstad een begrip aan het worden is: ‘GroenLinks verovert de bakfietssteden.’ Eerder deze week figureerde het woord ook al in hetzelfde dagblad, toen dat schreef dat het … Lees verder

Vandaag bevestigt een kop op de voorpagina van De Volkskrant dat het woord bakfietsstad een begrip aan het worden is: ‘GroenLinks verovert de bakfietssteden.’ Eerder deze week figureerde het woord ook al in hetzelfde dagblad, toen dat schreef dat het bij de gemeenteraadsverkiezingen in ‘bakfietssteden’ als Utrecht, Amsterdam en Nijmegen zou gaan tussen GroenLinks en D66.

Vóór maart 2018 figureerde bakfietsstad slechts een handvol keren in de media, voor het eerst in 2014. Op Twitter dook het woord echter al in 2011 op. Aanvankelijk is de betekenis ervan tamelijk diffuus, maar in retrospectief is wel duidelijk dat een stad wordt bedoeld waar de bakfiets een populair vervoermiddel is, vooral bij het pendelen tussen thuis en de school van de kinderen. Kort door de bocht kun je zeggen dat een bakfietsstad een stad is waar veel bakfietsouders wonen.

Dat woord, bakfietsouder, duikt voor het eerst in 2009 op in de krant en is in 2011 opgenomen in de Dikke Van Dale. Een bakfietsouder is niet zomaar een ouder die zijn kinderen per bakfiets naar school brengt en van school haalt, het is ook een type mens: relatief jong, wonend in een grote of middelgrote stad, vooral in de Randstad, progressief, klimaatbewust, hoogopgeleid en tamelijk welgesteld.

Diezelfde woorden zijn ook de steekwoorden in de definitie van bakfietsstad, dat in de nabije toekomst best weleens een politiek-demografische term zou kunnen worden.

Definitie

bakfietsstad (de, bakfietssteden) stad met verhoudingsgewijs veel hoogopgeleide, welgestelde, progressieve, relatief jonge bewoners.

 


wethouderskabinet

21-03-2018 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

wethouderskabinet

‘Er zitten ontzettend veel oud-wethouders in dit kabinet. Van alle vier partijen. Ik noem het weleens een wethouderskabinet’, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag in het Financieele Dagblad. En ze vindt dat ‘heel mooi, omdat wij … Lees verder

‘Er zitten ontzettend veel oud-wethouders in dit kabinet. Van alle vier partijen. Ik noem het weleens een wethouderskabinet’, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag in het Financieele Dagblad. En ze vindt dat ‘heel mooi, omdat wij allemaal weten dat als je in Den Haag iets bedenkt, het wel moet werken en dat je gemeenten ook de ruimte moet geven.’

Is dat nou die befaamde link tussen de gemeentepolitiek, waar de gemeenteraadsverkiezingen vandaag over gaan, en de landelijke politiek? Dat je als wethouder mag gaan dromen van een verre toekomst als minister of staatssecretaris?

Als je het woord wethouderskabinet geheel buiten de context zou aantreffen, zou je kunnen denken dat het element kabinet, net als in dokterskabinet en burgemeesterskabinet, verwijst naar het werkvertrek van de door het eerste woorddeel genoemde functionaris. De basisbetekenis van kabinet is immers schrijf-, studeer- of werkkamer.

Echter, net als in professorenkabinet (Van Dale: ‘kabinet met veel academisch gevormde bewindslieden’) heeft kabinet in de samenstelling wethouderskabinet de betekenis ‘de gezamenlijke ministers en staatssecretarissen’. Het eerste deel van deze samenstelling verwijst naar de leden van dat kabinet: voormalige wethouders dus

Het woord is niet helemaal nieuw, maar lijkt wel te zijn ontstaan ter typering van het huidige kabinet. Wethouderskabinet dook namelijk eind 2017 voor het eerst op in de media. Op 21 oktober 2017 typeerde De Volkskrant het toen nog dagverse kabinet als volgt: ‘Velen verbleven een tijdje aan het Binnenhof en vertrokken om ervaring op te doen in het bestuur van een stad of provincie. Dat is een beproefde leerschool, die al decennia zijn nut bewijst – dit is in zekere zin een wethouderskabinet’.

Hoewel de weg naar het woordenboek nog lang is (wethouderskabinet is met drie vindplaatsen in de media in de laatste zes maanden bepaald nog geen courant woord), kan niet helemaal worden uitgesloten dat het woord uiteindelijk in de Dikke Van Dale terechtkomt, zeker wanneer het in de toekomst vaker gaat voorkomen dat er voor het landsbestuur vaardige bestuurders uit de gemeentepolitiek geworven worden.

Definitie

wethouderskabinet (o. -ten) kabinet waarvan veel leden bestuurservaring hebben opgedaan in de gemeentepolitiek