nanoflat

23-03-2018 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

nanoflat

Trouw schrijft vandaag over de huizenmarkt in Hongkong. De vierkantemeterprijzen in die stad rijzen de pan uit, met als gevolg dat nieuwe woningen steeds kleiner worden om nog enigszins betaalbaar te blijven. Zo werd onlangs een nieuw appartementencomplex opgeleverd met … Lees verder

Trouw schrijft vandaag over de huizenmarkt in Hongkong. De vierkantemeterprijzen in die stad rijzen de pan uit, met als gevolg dat nieuwe woningen steeds kleiner worden om nog enigszins betaalbaar te blijven. Zo werd onlangs een nieuw appartementencomplex opgeleverd met capsulewoningen van zo’n 20 tot 30 vierkante meter, die verkocht worden tegen een vierkantemeterprijs van omgerekend zo’n 40.000 euro. Voor een nanoflatje van krap 20 vierkante meter betaal je dus zomaar acht ton.

Capsulewoning en nanoflat zijn allebei mediadebutanten, dat wil zeggen dat deze woorden vóór vandaag nog niet eerder in een Nederlandstalige krant zijn aangetroffen. Capsulewoning zal wel een vertaling zijn van Engelse woorden als capsule appartment of capsule house. In het Nederlands kennen we het woorddeel capsule trouwens al van de samenstelling capsulehotel, dat sinds 2009 in de Dikke Van Dale staat en wordt omschreven als ‘hotel met kamers van ongeveer 1 x 2 meter voor één persoon’.

Ook nanoflat heeft Angelsaksische wortels: in het Engels zijn de woorden nano appartment en nano flat al behoorlijk ingeburgerd. Met de stijgende huizenprijzen in de grote steden zullen Nederlandse samenstellingen als nanoflat en nanonwoning ongetwijfeld binnenkort ook ingeburgerd raken. Ze laten in elk geval zien dat het voorvoegsel nano- figuurlijk gebruikt kan worden, net als bijvoorbeeld micro-, ter aanduiding van iets wat heel klein is in zijn soort.


bakfietsstad

22-03-2018 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

bakfietsstad

Vandaag bevestigt een kop op de voorpagina van De Volkskrant dat het woord bakfietsstad een begrip aan het worden is: ‘GroenLinks verovert de bakfietssteden.’ Eerder deze week figureerde het woord ook al in hetzelfde dagblad, toen dat schreef dat het … Lees verder

Vandaag bevestigt een kop op de voorpagina van De Volkskrant dat het woord bakfietsstad een begrip aan het worden is: ‘GroenLinks verovert de bakfietssteden.’ Eerder deze week figureerde het woord ook al in hetzelfde dagblad, toen dat schreef dat het bij de gemeenteraadsverkiezingen in ‘bakfietssteden’ als Utrecht, Amsterdam en Nijmegen zou gaan tussen GroenLinks en D66.

Vóór maart 2018 figureerde bakfietsstad slechts een handvol keren in de media, voor het eerst in 2014. Op Twitter dook het woord echter al in 2011 op. Aanvankelijk is de betekenis ervan tamelijk diffuus, maar in retrospectief is wel duidelijk dat een stad wordt bedoeld waar de bakfiets een populair vervoermiddel is, vooral bij het pendelen tussen thuis en de school van de kinderen. Kort door de bocht kun je zeggen dat een bakfietsstad een stad is waar veel bakfietsouders wonen.

Dat woord, bakfietsouder, duikt voor het eerst in 2009 op in de krant en is in 2011 opgenomen in de Dikke Van Dale. Een bakfietsouder is niet zomaar een ouder die zijn kinderen per bakfiets naar school brengt en van school haalt, het is ook een type mens: relatief jong, wonend in een grote of middelgrote stad, vooral in de Randstad, progressief, klimaatbewust, hoogopgeleid en tamelijk welgesteld.

Diezelfde woorden zijn ook de steekwoorden in de definitie van bakfietsstad, dat in de nabije toekomst best weleens een politiek-demografische term zou kunnen worden.

Definitie

bakfietsstad (de, bakfietssteden) stad met verhoudingsgewijs veel hoogopgeleide, welgestelde, progressieve, relatief jonge bewoners.