Eindelijk eerherstel voor de middenmotor

Er zijn spelfouten die klassiek mogen heten. Dt-fouten, 'adelijk' met één l in plaats van twee, 'pyama' in plaats van 'pyjama' en zo nog wel meer.

In dit rijtje hoort ook 'middenmotor' thuis. Dat is een bekende verschrijving voor 'middenmoter', waarmee je een persoon, team, land enz. aanduidt die of dat in enig opzicht tot de middenmoot behoort. Op 22 september 2014 schreef het Utrechts Nieuwsblad bijvoorbeeld: 'Dit jaar probeert Kampong – afgelopen jaren middenmotor – de volgende stap te maken, richting de play-offs.'

Is 'middenmotor' daarmee altijd fout? Nee, sinds kort niet meer. De immer voortschrijdende techniek brengt redding. Want inmiddels heeft 'middenmotor' bestaansrecht gekregen in de betekenis 'in het midden geplaatste motor'. Die motoren bestonden al een tijdje, bijvoorbeeld in sportwagens, maar recentelijk is het woord gemeengoed geworden doordat de nieuwste types van de immens populaire e-bike ermee zijn uitgerust. Een middenmotor is gemonteerd op de trapas en niet in het voor- of achterwiel.

De spellingchecker krijgt het dus voortaan lastig: er kan niet zomaar meer een kringeltje onder 'middenmotor' worden gezet.