Het Taaljaar 2016 - Doorkliktaal

Iemand deed iets heel gewoons, en Je Zult Niet Geloven Wat Er Toen Gebeurde!!!! De 22 Allernormaalste Momenten Uit De Geschiedenis Van De Wereld!!!

Het internet: je ziet er door de reclame bijna de websites niet meer. In die jungle van advertenties moeten bedrijven natuurlijk opvallen. Ze doen er dan ook alles aan om de aandacht te trekken. Daar hoort een eigen jargon bij: doorkliktaal.

De beroemdste doorkliktaalgebruiker is het Amerikaanse Buzzfeed: een website die ‘brekend nieuws’ en entertainment brengt. Om de soms triviale berichten (‘Genomineerde voor de Hoge Raad van de VS citeert Harry Potter’) wat urgentie mee te geven, voegen de koppenmakers spektakelzinnetjes toe, zoals:

Wat Er Daarna Gebeurde Zal U Versteld Doen Staan!!

Inclusief karakteristieke hoofdletters, want ja, kleine lettertjes leest natuurlijk niemand. 

Een andere truc om een dertien-in-een-dozijn-berichtje om te toveren in een echte must-read, is er een lijstje van te maken:

15 Mind-Blowing Ways To Eat Cherries!

Kijk, dat klinkt al spannender dan ‘recepten met kersen’. De satirische website De Speld doet inmiddels gezellig mee, met koppen als:

7 geheimen die muggen in je oor fluisteren als je slaapt! 

Ook Buzzfeed-parodie De Gladiool kan er wat van: De 10 types opdringerige amateurdj’s die huisfeestjes verzieken!

Op YouTube ontstaat inmiddels een nieuwe variant op doorkliktaal. In de titels van filmpjes wordt steeds vaker ‘gaat fout!’ toegevoegd. Een direct appel op ons verlangen naar leedvermaak – altijd grappig als er iemand struikelt. Dus klikken we niet op het zoveelste echt romantische filmpje, maar wel op:

Huwelijksaanzoek gaat fout!!

Irritant natuurlijk, die schreeuwerige doorklikzinnen. Maar we zijn er voorlopig niet vanaf, want met iedere klik verdient een adverteerder geld, ook als de klikker de website een seconde later alweer verlaten heeft. Het internet is een jungle, maar wel een lucratieve jungle.

Sterre Leufkens, co-auteur van het boek Het Taaljaar 2016.

Verkrijgbaarheid
Het Taaljaar 2016 is nu verkrijgbaar via de reguliere (online)boekhandel en in de Van Dale-webwinkel. 120 pagina’s | € 15 | ISBN: 9789460773242. Bekijk hier het inkijkexemplaar.