Taaltip: burgemeester of burgermeester?

Redacteur Hans de Groot geeft Van Dale-taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: is het burgemeester of burgermeester?


Het is: burgemeester. Dat gaat misschien in tegen de intuïtie, want je zou denken dat het woord een samenstelling is van burger en meester, zoals het geval is bij het synoniem burgervader. Ook de aanduiding eerste burger duidt in die richting.

 

De Dikke Van Dale meldt dat het woord burgemeester sinds de dertiende eeuw in gebruik is in het Nederlands. De oudste vindplaats is uit 1254. Het is samengesteld uit de Middelnederlandse woorden burch [= stad] en meester. In de uitspraak is men een e gaan toevoegen en later is men die e ook gaan schrijven: burgemeester. Het eerste lid is dus afkomstig van het woord burch/burg en niet van het woord burger.

 

In het Duits is het woord wél afgeleid van Bürger, want in die taal schrijft men: Bürgermeister. De Scandinavische talen volgen echter de Nederlandse lijn, bijvoorbeeld borgmästare in het Zweeds.

  

Hans de Groot, redacteur bij Van Dale Uitgevers

  

Behoefte aan meer uitleg of moeite met andere taalkwesties? Kijk of een van onze taaltrainingen of de onlinetool Van Dale Taalsnacks iets voor je is. 

Dit artikel is ook te vinden op de website van Schrijven Online.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.