Social-media-account of socialmedia-account?

Vraag:


Wat is juist: social media account, social media-account, social-media-account of socialmedia-account?

 

Antwoord:


Juist is in elk geval: socialmedia-account. Ook mogelijk is social-media-account.

 

Uitleg:

 

De correcte schrijfwijze van dit woord vergt wel wat uitleg. Daarom nemen we onze toevlucht tot een heus stappenplan.


Stap 1: combinaties van een bijvoeglijk naamwoord en een zelfstandig naamwoord schrijf je als twee aparte woorden: lange afstand, hoge snelheid, social media.


Stap 2: als zo’n combinatie deel gaat uitmaken van een langere samenstelling (waarbij er nog een woord achter komt) schrijven we alle woorden aan elkaar vast: langeafstandsloper, hogesnelheidstrein, socialmediaaccount. Dat doen we om te laten zien dat de eerste twee delen onlosmakelijk bij elkaar horen.


Stap 3: nu zitten we nog met socialmediaaccount. Dat leest niet lekker, met die twee a’s na elkaar. Sterker nog, het is fout. Voor zulke ongewenste klinkercombinaties is er een aparte regel, die voorschrijft dat er een streepje komt om verkeerd lezen te voorkomen. Zo zijn we dan eindelijk aangeland bij de correcte spelling socialmedia-account.


Stap 4: maar daarmee zijn we er nog niet helemaal. Want wie socialmedia-account nog steeds lastig vindt lezen, mag ook nog een streepje zetten tussen social en media. Verplicht is dat niet en we raden het ook niet aan, maar fout is social-media-account dus niet.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen