Prijzen: Incl. btw
Excl. btw
|
Je locatie:

Veelgemaakte taalfout: 'Zij is een meisje die ik leuk vindt.'

content image

 Veelgemaakte taalfout: 'Zij is een meisje die ik leuk vind.' Dat moet zijn: 'een meisje dat ik leuk vind'. 

 

Het Nederlands kent twee typen zelfstandige naamwoorden: woorden met het lidwoord 'de' en woorden met het lidwoord 'het':

 

de stad
de jongen
het dorp
het meisje

 

Van dat lidwoord hangt af op je 'die' dan wel 'dat' gebruikt als betrekkelijk voornaamwoord. Bij de-woorden gebruik je 'die', bij het-woorden gebruik je 'dat':

 

de stad die daar ligt
de jongen die ik ken           
het dorp dat ik bedoel
het meisje dat ik leuk vind

 

Een verklaring voor de veelgemaakte taalfout 'een meisje die' kan zijn dat vooral jongere taalgebruikers het verschil tussen de-woorden en het-woorden niet meer goed aanvoelen. Inderdaad hoor je ook steeds vaker 'de meisje'. Misschien dat dat in de toekomst ooit nog eens goed Nederlands wordt, maar vooralsnog houden we het op 'het meisje dat'.

 

Tip!

Behoefte aan meer uitleg of moeite met andere taalkwesties? Kijk of een van onze taaltrainingen of de onlinetool Van Dale Taalsnacks iets voor je is.

Wat onze klanten zeggen

user picture

Enorm handig tijdens mijn werk als vertaler.

user picture

Van Dale is voor mij echt een uitkomst bij mijn essays. Als ik de vertaling van een woord niet weet of een synoniem op wil zoeken, kan ik dat allemaal in de onlinewoordenboeken van Van Dale. Ook is Van Dale betrouwbaar en volledig in tegenstelling tot andere vertaalsites op internet.

user picture

Autoriteit op taalgebied, maar vooral 'bij de tijd' gebleven.

user picture

Het Digitale Dale NT2-woordenboek voldoet goed aan onze verwachtingen als taalondersteuning. De interface is gebruiksvriendelijk en maakt het eenvoudig om woorden en betekenissen op te zoeken. Leerlingen gaan er zelfstandig en efficiënt mee aan de slag zowel op school als thuis.Het Van Dale NT2-woordenboek is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar betrouwbare, effectieve en breed inzetbare taalondersteuning. Met enkele verbeteringen kan het zich nog verder onderscheiden als een onmisbare bron voor taalbeheersing.