Prijzen: Incl. btw
Excl. btw
|
Je locatie:

Corona en covid met hoofdletter?

content image

Wat is juist: Corona en covid met of zonder hoofdletter?

Wat is juist?
Schrijf je corona met een hoofdletter?
En covid?

Antwoord
Nee, de ziektenamen corona en covid schrijf je met kleine letter. De afkorting COVID-19 is wél met hoofdletters.

Uitleg
Namen van ziektes schrijven we in het Nederlands nooit met een hoofdletter. Zo schrijf je ook niet Griep, Mazelen of Aids?

Met covid ligt het wat ingewikkelder. Dat is onze taal binnengekomen als een afkorting uit de vaktaal: COVID-19. Die afkorting staat voor 'corona virus disease-2019'. Bij zo'n vaktalig begrip zijn hoofdletters gebruikelijk. Maar omdat deze afkorting te lang was voor huis-tuin-en-keukengebruik, is ze verder ingekort tot covid. Als je zegt: 'ik heb covid', gebruik je eigenlijk geen afkorting meer, maar is covid de benaming van een ziekte geworden. En die schrijf je dus met een kleine letter.


Voorbeelden
Er zijn dit jaar al veel mensen overleden aan corona.

Er zijn dit jaar al veel mensen overleden aan covid.

De diagnose COVID-19 werd dit jaar door collega's vaak gesteld.

Wat onze klanten zeggen

user picture

Enorm handig tijdens mijn werk als vertaler.

user picture

Van Dale is voor mij echt een uitkomst bij mijn essays. Als ik de vertaling van een woord niet weet of een synoniem op wil zoeken, kan ik dat allemaal in de onlinewoordenboeken van Van Dale. Ook is Van Dale betrouwbaar en volledig in tegenstelling tot andere vertaalsites op internet.

user picture

Autoriteit op taalgebied, maar vooral 'bij de tijd' gebleven.

user picture

Het Digitale Dale NT2-woordenboek voldoet goed aan onze verwachtingen als taalondersteuning. De interface is gebruiksvriendelijk en maakt het eenvoudig om woorden en betekenissen op te zoeken. Leerlingen gaan er zelfstandig en efficiënt mee aan de slag zowel op school als thuis.Het Van Dale NT2-woordenboek is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar betrouwbare, effectieve en breed inzetbare taalondersteuning. Met enkele verbeteringen kan het zich nog verder onderscheiden als een onmisbare bron voor taalbeheersing.