Bij deze of bij dezen?

Wat is juist?
Bij deze stuur ik u het contract of Bij dezen stuur ik u het contract?

Antwoord
Het is allebei goed, maar bij dezen heeft de voorkeur.

Uitleg
In brieven en officiële stukken kom je af en toe de wat plechtige wending bij dezen tegen. Vaak wordt die ook geschreven als bij deze. Beide schrijfwijzen zijn correct.

Waar komt die ‘n’ eigenlijk vandaan? Het is een vroegere naamvalsvorm. Dezen is de derde naamval mannelijk van het aanwijzend voornaamwoord deze. Er is in deze constructie sprake van een verzwegen zelfstandig naamwoord brief en omdat brief een mannelijk woord is, kreeg het aanwijzend voornaamwoord destijds de mannelijke vorm, met een ‘n’ als uitgang.

Tegenwoordig kent het Nederlands geen naamvalsuitgangen meer, maar deze is blijven staan (net als bijvoorbeeld de ‘n’ en de ‘e’ in te allen tijde). Maar in de loop van de tijd is die slot-n een beetje weggesleten en daarom kom je ook vaak bij deze tegen.

Bij deze en bij dezen mogen dus allebei, maar we hebben een voorkeur voor bij dezen. Als je dan toch zo'n plechtige, wat ouderwetse uitdrukking wilt gebruiken, doe het dan ook maar meteen goed, op de manier waarop die uitdrukking oorspronkelijk geschreven werd.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen