Volkskrant: 'Mexicaanse gids ontmaagt cineast'

Peter Greenaway heeft een film gemaakt over de beroemde Russische cineast Sergei Eisenstein. In de Volkskrant van 18 juni 2015 was daarover onder meer het volgende te lezen: 'Volgens Greenaway lag de Rus toen voornamelijk in een enorm tweepersoonsbed met zijn Mexicaanse gids, die hem ontmaagt met behulp van olijfolie.'

Nu is het bekend dat de kwaliteit van de olijfolie soms flink onder druk staat, reden voor de EU om onlangs het bijvullen van kleine olieflesjes voor gebruik in restaurants te verbieden. In 1981 was er in Spanje zelfs een olijfolieschandaal, waarbij zeker vijfhonderd mensen het leven lieten. Maar dat Eisenstein dankzij die olie nooit meer iets heeft kunnen eten, zoals het artikel suggereert, dat lijkt ons toch wat kras.

Al zal niet iedereen direct bekend zijn met dit wat onalledaagse gebruik van olijfolie, we vermoeden toch dat het hier niet gaat om het werkwoord 'ontmagen', maar om 'ontmaagden'. En dat heeft als stam 'ontmaagd', waar je dan de uitgang t van de derde persoon enkelvoud (de gids) achter plakt. De kop van dit stukje had dus moeten luiden: 'Mexicaanse gids ontmaagdt cineast'.