Column van Vincent Bijlo: Het Woord van het Jaar

Een zoekcolumn vandaag. In onderstaand dicteetje zitten de 10 kanshebbers op de titel "woord van het jaar" verstopt. Ontdek ze, ga daarna naar www.woordvanhetjaar.nl en stem. Van Dale wacht op uw antwoord.

Hij, de zelfbenoemde nachtburgemeester van de kinderheldenbuurt, woonachtig op de hoek van het Dik Tromplein en de Meester Jaapstraat, maakte een stemfie terwijl hij stemde op een vertegenwoordiger van het moestuinsocialisme. De stemfie bleek echter een fotobom te zijn, op de achtergrond was een kalifaatganger te zien, het oudste kind van een jihadgezin, die hinderlijk met een ISvlag stond te zwaaien.

Toen hij even later, nadat hij had gestarbuckt op de Hielke Klinkhamerstraat, neerstreek op een bank in het Harry Potterpark, waar hij laatst nog 2 meisjes had zien twerken op Happy, de stemfie met zijn hemasmartphone die enorm naar rookworst stonk poostte op Facebook, had hij binnen twee minuten al 30 likes. Niet alleen van ISsympathisanten, ook ISbashers deden een duikroebel in het zakje.

Het cynische commentaar was, zoals zo vaak op de asocial media, niet van de lucht.

"Die droeftoeter van een moestuinsocialist van jou," zo schold een wifihufter, "die graftak, die heeft ervoor gezorgd dat wij in een wegkijkstaat leven waar straatintimidatie aan de orde van de dag is."

Een andere 4Gzak qwertyde: "Die softe theezakjesfetisjist heeft onze Zwarte Piet veranderd in een clownspiet, dat intriestfiguur, bah, een peppipiet, onze kultuur en indentiteit worden om majazeep geholpen. En maar pleiten voor een dagobertducktaks. Wat een ebolalijer zeg, vogelgriepfiguur. En intussen niet optreden tegen crimiclownns die onze verpleeghuisouderen de stuipen op het lijf jagen."

Iemand anders, die zich Poepsie34 noemde, de kinderdagverblijfisering van NL heeft ook in 2014 verder doorgezet, schreef: "Hee, ik zie een jihadganger, cool, tripje naar het kalifaat is echt geen gendervakantie."

Hij stopte zijn hemasmartphone in het verkadekoektrommeltje, een relikwie uit de tijd van voor de chinezisering van onze Hollandse trots.

Dat koektrommeltje had hij altijd bij zich, het was voor tegen de handsfreezakkenrollers, de afstandskimmers, de pocketrippers. Dat zijn digidieven die vlak langs je lopen en met een apparaatje geld afschrijven van je contactloze betaalpas.

Soms vermommen ze zich als knuffelgoeroes, straathuggers die je ongevraagd omhelzen en dan zakcashen.

Hij liep naar huis, haalde zijn plugincar van de laadpaal en spoedde zich naar een ontbijtsymposium. Ik ben net op tijd, dacht hij, helaas, hij had buiten het verkeersinfarct gerekend.

Vincent Bijlo - cabaretier, schrijver, muzikant

Dit artikel is ook te vinden op de website van AD.nl.